Jamaicaanse cultuur

Jamaicaanse cultuur

placeholder W anneer je in Jamaica bent, maak je gelijk kennis met de cultuur van Jamaica en het leven van de dagen van de Jamaicanen. Jamaicanen zijn voornamelijk vrolijke mensen die wel direct zijn in hun benaderingen en ze trekken je aandacht wanneer ze je vragen om iets te kopen. Maar hou in gedachte dat respect een belangrijk iets is voor de Jamaicanen.

Muziek

In Jamaica hoor je overal muziek. Uit ieder radio van een voorbijgaand auto of een openstaand raam, hoor je het ritme van Jamaicaanse muziek. De meest bekende muziekvorm in Jamaica is reggae. Reggae legendes als Bob Marley, Jimmy Cliff, Toots & the Maytals, Third World en Peter Tosh worden al jaren genoemd over heel de wereld. Dancehall is de vernieuwende stroom dat zich uit reggae stroomt. Deze stroming richt zich meer op de jongere generatie met namen als Sean Paul, Shaggy en Beenie Man binnen op de wereldhitlijsten. Overal op het eiland van Jamaica worden meerdere reggae-party’s gehouden waar je zelf kan meemaken hoe de Jamaicanen feesten en kunt dansen op de nieuwe maar ook oude muziek van Jamaica.

Kingston

In Kingston bevindt zich de Kingstons National Gallery en wordt op een grote variëteit aan de Jamaicaanse kunst in de vorm van houtsnijwerk en schilderijen tentoongesteld. Deze mooie Jamaicaanse kunst ziet er ook uit als de galeries die over de hele wereld worden tentoongesteld op vaste tentoonstellingen.

Media

Het National Dance Theatre Company, Nationale danstheater beeldt Jamaica’s kleurrijke geschiedenis uit. De Jamaicaanse Folk Singers en University Singers brengen meerdere traditionele zang en dans aan ten tonele die de geschiedenis van Jamaica doen herleven. In Kingston bevindt een bruisende theateratmosfeer. Er is ruim aanbod voor verschillende voorstellingen en toneelstukken over lokale en actuele thema’s. Een hoogtepunt voor de Jamaicaanse theater is Ward Theatre’s Ltm Pantomine. Dit is een jaarlijks Jamaicaans volksmusical met originele dans, zang en kostuums. Het seizoen begint ieder jaar op 26 december en loopt voor een paar maanden.

Toeristisch

Jamaica heeft zes toeristische regio trekpleisters in de grote. In de toeristische steden treft u de lokale craftmarkets waar je terecht kan voor kleurrijke souvenirtjes, T-shirts, schilderijen en handdoeken. Vaak wordt ook lokale specerijen aangeboden.

Jamaicaanse geschiedenis

Naast al het culturele geweld kunnen wij alsnog het meeste leren over de Jamaicaanse cultuur en geschieden. Daarnaast bedachten de Maroons ‘jerking’ uit. Dit deden ze om hun verblijfplaats te verbergen voor hun vijanden. ‘Jerking’ is een methode om vlees en vis te kruiden en ondergronds te bereiden. Hierdoor kon de vijand de rook niet zien. Tegenwoordig kan je overal ‘jerk’ wat varkensvlees, vis of kip is eten. Om het vis en vlees te kunnen bewaren werden er kruiden en peper aan toegevoegd. Ook werden unieke specerijen als de bekende Pickapeppa saus werd in deze tijd bedacht.

In de 16e eeuw zocht men naar goedkope eten voor de slaven. Hierdoor zijn Ackeeboom, jam, groenten, wortels en de boomvrucht uit Afrika na Jamaica toegehaald. De cassave werd verwouwd door de Tainos en wordt gebruikt in Bammie tegenwoordig. Een platte geroosterde wafel die je hoort te eten bij gebakken vis. Een ander lekker traditioneel broos is ‘festival’ en wordt gereserveerd met jerk. Deze nationaal gerecht is mild gekruid met Ackeevrucht en stokvis.

Terug naar boven