Klimaat Jamaica

Klimaat Jamaica

placeholder T ropisch klimaat.
Jamaica's klimaat is tropisch met constante warme tot hete temperaturen het hele jaar door, hoewel het koeler is in de hogere, centrale gebieden. Aan de kust variëren temperaturen van 72 ° F (22 ° C) en 88 ° F (31 ° C). 'S ochtends en' s avonds zijn lichtjes koeler in de wintermaanden, maar Jamaica is het hele jaar door warm. Er zijn variaties in klimaat volgens regio; zo ontvangt de oostkust aanzienlijk meer regen dan de rest van het land, en de zuidkust veel minder. De natste maanden zijn tussen mei en november, wanneer korte hevige buien kunnen worden verwacht. De zwaarste regens vinden plaats in september en oktober en het orkaanseizoen loopt van juni tot november. Hoewel de krachtige orkaan Ivan aankwam in september 2004, raken relatief weinig orkanen Jamaica. Het land bevindt zich ook in de aardbevingszone. Vanwege het tropische klimaat is Jamaica het hele jaar door een populaire bestemming, maar de beste tijd om te bezoeken is tussen half december en half april, het piekseizoen voor toeristen. Als u met een beperkt budget reist of als u wilt voorkomen dat de drukte u overweegt een bezoek te brengen aan het regenseizoen met zijn eigen charmes.

Soorten klimaat

Twee soorten klimaat zijn te vinden in Jamaica. Aan de loefzijde van de bergen heerst een hooggelegen tropisch klimaat, terwijl aan de luwe kant een halfarm klimaat heerst. Warme passaatwinden uit het oosten en noordoosten brengen het hele jaar door regen. De regenval is het zwaarst van mei tot oktober, met pieken in die twee maanden. De gemiddelde regenval is 1.960 millimeter (77.2 in) per jaar. De regenval is echter veel groter in de berggebieden met uitzicht op het noorden en het oosten. Waar de hogere delen van het John Crow-gebergte en de Blue Mountains de regen opvangen van de vochtige winden, is de regenval meer dan 5.080 millimeter (200 in) per jaar. Omdat de zuidwestelijke helft van het eiland in de regenschaduw van de bergen ligt, heeft het een halfarm klimaat en ontvangt het jaarlijks minder dan 760 millimeter (29,9 in) neerslag.

Temperatuur

De temperaturen in Jamaica zijn redelijk constant gedurende het jaar, gemiddeld 25 tot 30 ° C (77 tot 86 ° F) in de laaglanden en 15 tot 22 ° C (59,0 tot 71,6 ° F) op hogere hoogten. Temperaturen kunnen tot onder 10 ° C (50 ° F) dalen op de toppen van de Blue Mountains. Het eiland ontvangt, naast de noordoost passaatwinden, verfrissende onshore briesjes overdag en verkoeling van de zeewind 's nachts. Deze zijn op Jamaica bekend als de "Doctor Breeze" en de "Undertaker's Breeze," respectievelijk.

Orkanen

Jamaica ligt in de Atlantische orkaanriem; als gevolg hiervan ondervindt het eiland soms aanzienlijke stormschade. Krachtige orkanen die het eiland rechtstreeks hebben getroffen en de dood en verwoesting hebben veroorzaakt, zijn onder meer de orkaan Charlie in 1951 en de orkaan Gilbert in 1988. Verschillende andere krachtige orkanen zijn in de buurt van het eiland gekomen met schadelijke gevolgen. In 1980 bijvoorbeeld vernietigde orkaan Allen bijna alle bananenoogst in Jamaica. De orkaan Ivan (2004) reed langs het eiland en veroorzaakte zware schade en een aantal doden; in 2005 brachten orkanen Dennis en Emily zware regenbuien naar het eiland. Een orkaan van categorie 4, orkaan Dean, veroorzaakte in augustus 2007 enkele doden en zware schade aan Jamaica. De eerste geregistreerde orkaan die Jamaica trof was in 1519. Het eiland is regelmatig getroffen door tropische cyclonen. Tijdens twee van de koudste perioden in de laatste 250 jaar (1780s en 1810s) was de frequentie van orkanen in de regio Jamaica ongewoon hoog. Een ander hoogtepunt van activiteit vond plaats in de jaren 1910, het koudste decennium van de 20ste eeuw. Aan de andere kant was de orkaanvorming sterk verminderd van 1968 tot 1994, wat om een ​​of andere reden samenvalt met de grote Sahel-droogte.

Terug naar boven