Over Jamaica

Over Jamaica

placeholder J amaica is een land dat ligt in de karibische zee. Het eilandje is 3e na grootste eiland van de antillen. Het eiland is maar liefst 10.990 vierkante kilometer groot en heeft ongeveer 3 miljoen inwoners. Het eiland heeft de zelfde regeringsvorm die we hier in nederland kennen en dat is een parlementaire monarchie ook wel constituinele monarchie genoemd. Dit betekent dat het land een regering heeft maar die niet alle bevoegdheden heeft op de regering er bestaan daar ook andere ambtenaren die ook een bepaalde bevoegdheid hebben.

Geschiedenis

Het eiland werd in de jaren rond 650 bezet door verschillende groepen dat waren de groepen uit Zuid-Amerika Arawaks en Tainos. Deze groepen werden rond het jaar 1400 het bestaan verstoord door een kannibalistische stam ook wel bekend als de cariben uit Zuid-Amerika. Later in de 17e eeuw werd het eiland veroverd door Spanjaarden en Engelsen. Toen die tijd werd er veel gehandeld met slaven en veel plantages gebouw. De plantages bestonden vooral uit suikerriet. Die zorgden er voor dat het een belangrijke kolonie was in de caraïben. De Engelsen hebben niet alleen maar slechte dingen gedaan vroeger, ze hebben de handel in slaven verboden in het jaar 1807. Later in het jaar 1944 kreeg Jamaica eindelijk recht op algemeen kiesrecht een volledig zelfbestuur. Het stopte niet daar en werden in het jaar 1962 ook compleet onafhankelijk en zijn sindsdien tot de dag van vandaag nog steeds onafhankelijk gebleven

Cultuur

In Jamaica zijn de mensen erg vrolijk en zijn niet bang om je aandacht te trekken om je bijvoorbeeld iets te vragen. Ze luisteren daar ook veel muziek bijna overal waar je heen gaat, hoor je wel muziek en meestal is het reggae muziek. Ook zie je nog steeds Britse invloeden terug op het eiland ze rijden bijvoorbeeld ook aan de linkerkant van de weg net als de Britten. De officiële taal in Jamaica is ook Engels. Natuurlijk hebben de Jamaicanen ook hun eigen voertaal en dat heet Patois. Voor Patios is er geen woordenboek. Patios is ontstaan door invloeden van de vele landen die in het verleden op het eiland waren. Jamaicanen betalen daar met de Jamaicaanse dollar. Een euro staat daar gelijk aan 148 Jamaicaanse dollars. Dat betekent dat je er veel leuke dingen zou kunnen mits je genoeg tijd hebt natuurlijk.

Bezienswaardigheden

Jamaica is een eiland met veel mooie natuurplekken van berglandschappen tot watervallen. Een plek die je sowieso zou moeten bezoek in Kingston de Hoofdstad van het eiland. In Kingston kun je museas bezoeken, parkjes en zelfs herenhuizen. Als 2e heb je Dunn’s River Falls dit is een van de beroemdste watevallen die Jamaica heeft. Ondanks dat de watervallen niet hoger zijn dan 30 meter lukt het de watervallen toch wel om duizenden bezoekers te trekken elk jaar. Op het lijstje van top bezienswaardigheden kan een mooi strand natuurlijk niet missen bij zo’n mooi eiland. Montego Bay heeft lange kusten met mooie zandstranden. Hier zijn ook veel horecagelegenheden te vinden zodat je nog meer kan genieten.

Terug naar boven